Beleggen

Beleggen

PCN belegt de premies die u en uw werkgever betalen voor uw pensioen. Zo kunnen wij uw pensioen laten groeien. Beleggingen zijn investeringen in bijvoorbeeld bedrijven of overheden. Dit kan winst opleveren, maar ook verlies. Ons doel is om een zo hoog mogelijk rendement op onze beleggingen te halen. Daarbij willen we niet té veel risico nemen. Wel gaan we bij het opbouwen van uw pensioen uit van een lange periode, waarin het economisch mee én tegen kan zitten. Ook daar houden we rekening mee in ons beleggingsbeleid.  

Zo beleggen wij 

De beleggingen van PCN zijn verdeeld in drie groepen. De eerste groep is om genoeg geld te verzamelen om de pensioenen van te betalen. Dit is bijna de helft van de portefeuille van onze beleggingen en bestaat uit staatsobligaties uit de Verenigde Staten. Dit is omdat het pensioenfonds de pensioenen in dollars uitbetaalt. Staatsobligaties hebben een lange looptijd tegen een vaste rente. Met deze beleggingen nemen we weinig risico. 

Daarnaast is er de groep waarmee we extra rendement willen halen, om pensioenen te kunnen verhogen. Dit is ongeveer 50% van onze beleggingen. Hiermee beleggen we bijvoorbeeld in aandelen uit Europa, de Verenigde Staten en opkomende landen. Met deze beleggingen in aandelen nemen we iets meer risico. Daar tegenover staat dat hiermee ook meer rendement mogelijk is.  

En ongeveer 5% van het vermogen beleggen we lokaal op Bonaire, Saba en Sint Eustatius.  

Rendement in de afgelopen 3 jaar

Beleggingen

2023

   2022 

2021

  2020

Rendement op totale portefeuille

9,9%

 -/-20,67%

3,7%

15,3%

Maatschappelijk verantwoord beleggen

PCN vindt het belangrijk dat uw pensioengeld voldoende groeit. Maar we willen dat wel op een duurzame manier doen én de lokale economie steunen. Op een manier die goed is voor mens, milieu en maatschappij. Daarom moeten bedrijven waar wij in beleggen, internationaal of lokaal, voldoen aan een aantal minimumnormen. Dit zijn normen voor goed omgaan met milieu, sociale omstandigheden en goed bestuur. PCN belegt niet in bedrijven die controversiële wapens maken, onderhouden of verhandelen.  Hier ziet u wat PCN doet om de beleggingen duurzamer te maken. 

Verdeling beleggingsportefeuille 

PCN wil als investeerder een belangrijke maatschappelijke bijdrage leveren. Daarom hebben wij een beleid voor verantwoord beleggen. Zo belegt PCN bijvoorbeeld niet in bedrijven die slecht scoren op duurzaamheid. PCN kijkt ook naar maatschappelijke effecten van onze investeringen. Dit doen wij door duurzaamheid mee te wegen in elke beslissing die we nemen. Hier ziet u de verdeling in onze beleggingsportefeuille

Internationale beleggingen

Internationaal beleggen we vooral in aandelen en obligaties in ontwikkelde landen. Er wordt belegd in aandelen uit Europa, Noord-Amerika, Japan, de Pacific en opkomende landen. Hierbij houden we rekening met duurzaamheid. Ook beleggen we in Amerikaanse staatsobligaties met een laag risico, bedrijfsobligaties met een wat hoger risico en staatsobligaties van opkomende landen. 

Aandelenmandjes

PCN belegt op een eenvoudige manier in een breed gespreide aandelen en obligatieportefeuille. Hiervoor gebruiken wij ‘mandjes’ van aandelen en ‘mandjes’ voor obligaties. In deze mandjes zijn aandelen en obligaties breed gespreid over de verschillende landen en sectoren. Hiermee worden risicos gespreid. Een professioneel belegger beheert en onderhoudt dit voortdurend. 

Beleggingen op Bonaire, St. Eustatius en Saba

Lokale en duurzame ontwikkelingen hebben en houden onze aandacht. Sinds 2017 beleggen wij ook lokaal. We investeren in een lokaal project of we geven er een lening voor. Dit doen wij via onze Participatiemaatschappij Caribisch Nederland (PMCN). Bekijk hier onze lokale beleggingen.

Zo werken wij

PCN belegt een vermogen van ruim 560 miljoen USD voor meer dan 7.000 deelnemers. Dit is een groot bedrag. We gaan dan ook zorgvuldig met onze beleggingen om. Elke drie tot vijf jaar doet PCN uitgebreid onderzoek naar de toekomstige ontwikkelingen van het pensioenfonds. Op basis hiervan kiezen wij ons beleggingsbeleid voor de lange termijn. Ook maken we voor elk jaar een beleggingsplan. Hiermee gaan we aan de slag. Het bestuur en onze review committee zien erop toe dat het plan goed wordt uitgevoerd.  

Meer weten
Wilt u meer weten over onze beleggingen? Lees dan het hoofdstuk over beleggingen in ons jaarverslag. U vindt het hier.

Bonaire

Kaya General Carlos Manuel Piar #5, Bonaire
T +599 717 09 84
E info-bonaire@pensioenfonds-cn.com

Kantoor geopend van
08.30 – 12.00 uur
en van 13.00 – 16.00 uur

 

Sint Eustatius

Mazinga Square, Oranjestad, Sint Eustatius
T +599 318 32 18
M +599 416 68 60
E info-statia-saba@pensioenfonds-cn.com

Kantoor geopend van
08.00 – 12.00 uur

 

Saba

T +599 416 68 60
E info-statia-saba@pensioenfonds-cn.com

 

Volg-ons-op-facebook

Veel gestelde vragen

Moet ik mezelf aanmelden voor de pensioenregeling?

Hoe word ik geïnformeerd over mijn pensioen?

Ontvangt mijn partner automatisch nabestaandenpensioen?